Share this post

Moni työtön harkitsee itsensä työllistämistä yrittämällä, ja se onkin loistava vaihtoehto! Monien työttömien huulilla on kuitenkin kysymys siitä, uskaltaako alkaa yrittäjäksi, jos mahdollisesti menettää työttömyysetuuden, eikä ole takeita yrittäjätuloista? Tällä artikkelilla haluamme auttaa sinut alkuun, kun mietit yrittäjäksi ryhtymistä.

Onko tähtäimessä päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjyys?

Kun mietit yrittäjäksi ryhtymistä, mieti ensiksi haluatko yritystoiminnasta päätoimista vai sivutoimista. Olet päätoiminen yrittäjä, jos yritystoimintasi vaatima työmäärä on niin suuri, että et voi vastaanottaa kokoaikatyötä. Sivutoimiseksi yrittäjäksi sinut voidaan luokitella silloin kun teet satunnaisesti yrittäjän hommia ja olet aktiivinen työnhakija. Päätoimisuus tai sivutoimisuus vaikuttaa siihen, minkälaisia tukia voit saada. Mieti siis ensiksi, että onko yrittäminen sellaista jolla pystyisit ja haluaisit työllistää itsesi täysipäiväisesti puolen vuoden, tai viimeistään vuoden sisällä vai haluatko tehdä sitä sivutoimisesti samalla kun yrität etsit palkkatöitä.

Ryhdy ensiksi sivutoimiseksi yrittäjäksi

Yleensä yritystoimintaa aloittaessa ei vielä tiedä pystyykö työllistämään itsensä täysipäiväisesti yrittäjänä, vaikka se saattaakin olla tähtäimessä. Tässä tapauksessa riskittömin vaihtoehto on lähteä yrittäjäksi sivutoimisesti. Työttömälle tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että samalla hakee oman alan palkkatöitä kun testaa oman liikeidean kannattavuutta. Etuna tässä on se, että sivutoimisena yrittäjänä olet edelleen oikeutettu työttömyysetuuteen. Sivutoimisen yritystoiminnan voi myös käynnistää hyvin kevyesti. Sinun ei itseasiassa tarvitse edes perustaa yritystä, koska käytännössä voit käyttää asiakkaiden hankintaan Kyvykäs-markkinapaikkaa ja voit laskuttaa asiakkaita käyttäen laskutuspalveluita. Kun olet saanut ensimmäiset muutamat asiakkaat, lue artikkelimme milloin toiminimi kannattaa perustaa.

Päätoiminen yrittäjyys

Jos lähdet yrittäjäksi sillä ajatuksella, että et keskity palkkatyön hakemiseen, vaan käytät energiasi yritystoiminnan edistämiseen, silloin TE-toimisto katsoo sinun olevan päätoiminen yrittäjä. Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on vain toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatavat tulot tai voitto. Etenkin päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyessä on syytä tehdä perusteellinen markkinatutkimus, jossa selvittää nykyisen kilpailutilanteen ja omat edellytykset menestyä. Ennen yrityksen perustamista kannattaakin käydä TE-toimiston tarjoamalla yrittäjyyteen tähtäävällä kurssilla. Siellä voit hioa yritysideaasi, sekä tunnustella vielä, että onko yrittäjyys sinua varten. Siellä saat myös arvokasta tietoa mm. startti-rahasta ja muista mahdollisista tukimuodoista. Kurssin aikana olet oikeutettu työttömyysetuuteen.

Päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyessä täytyy olla valmis tekemään paljon töitä etenkin myynnin ja markkinoinnin eteen. Tällöin on tärkeätä, että olet näkyvissä mahdollisimman monessa kanavassa ja ymmärrät vähintään perusteet markkinoinnista.

4 kuukautta yrittäjänä menettämättä tukia

Jos aloitat yritystoiminnan työttömyysaikanasi, yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työttömänä työnhakijana saat mainitulta ajalta työttömyysetuutta. Jos saat tuloa yritystoiminnasta kyseessä olevan neljän kuukauden aikana, sinulle maksetaan soviteltua työttömyysetuutta.

Neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuus arvioidaan. Jos yritystoiminnan arvioidaan olevan päätoimista, oikeutesi työttömyysetuuteen päättyy. Jos yritystoiminta on sivutoimista, voit edelleen saada työttömyysetuutta. Miten sitten päätoimisuus tai sivutoimisuus määritellään? Tulkintamme on se, että jos pystyt osoittamaan, että olet tämän 4 kk aikana hakenut aktiivisesti töitä tai tehnyt osa-aikaista palkkatyötä, niin yritystoimintasi määritetään sivutoimiseksi, jolloin et menetä työttömyysetuutta myöskään tämän 4 kk jälkeen. Koska kyseessä on niin tuore muutos, selvitä kuitenkin TE-toimiston kanssa millä perusteella arviointi tehdään sinun tapauksessasi.

Kun 4 kk rajapyykki lähestyy, mieti myös pyritkö tekemään toiminnasta päätoimista. Jos päätoimisuus on tähtäimessä, selvitä mahdollisuutesi saada startti-rahaa kun työttömyysetuus lakkaa. Startti-raha, jota voi saada 6-12 kk, voi auttaa selviämään alkuponnisteluista kunnes asiakaskuntasi on riittävän suuri kannatellakseen yritystäsi.

Työttömyysetuus ja yrittäjyys

Työttömyysturvan ja ansiosidonnaisen päivärahan suhde yrittäjyyteen ei ole välttämättä kovin selkeä. Kannattaa aina selvittää oma tilanne suoraan TE-toimiston, Kelan ja työttömyyskassan kanssa.

Työttömyysetuuteesi vaikuttaa, jos toimit yrittäjänä, vaikka et vielä sillä tienaisikaan. TE-toimisto selvittää tapauskohtaisesti, oletko työttömyysturvalaissa tarkoitettu yrittäjä. Jos olet, TE-toimisto selvittää, työllistytkö yrittäjänä pää- vai sivutoimisesti.

Kuitenkin jos työllistyt enintään kaksi viikkoa kestävään toimeksiantosuhteessa tehtävään työhön, säilytät lähtökohtaisesti oikeutesi työttömyysetuuteen. Yritystoiminnasta saamasi tulo sovitellaan työttömyysetuuden kanssa. Lähde TE-toimisto.

Onko työttömälle kannattavaa kokeilla itsensä työllistämistä?

On, ainakin neljän kuukauden ajan. Neljä ensimmäistä kuukautta voit yrittää ja olet silti oikeutettu työttömyysetuuteen. Yleensä myös neljä kuukautta antaa jo jonkinlaisia viitteitä kannattaako yritystoiminta, etenkin jos olet panostanut siihen kunnolla.

Sivutoiminen yrittäjyys kannattaa melkein joka tapauksessa. Tällöin et menetä työttömyysetuuttasi, vaan etuutta sovitellaan aina muiden tulojesi mukaan. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että sinun tulee olla työmarkkinoiden käytettävissä, eli sinun pitää ottaa vastaan sinulle tarjottua kokoaikatyötä.

Miten lähdet liikkeelle?

Miten sitten lähteä liikkeelle työllistämään itseäsi? Suosittelemme liittymään Kyvykkään sähköpostilistalle, jotta voit ladata Myyjän Oppaan. Annamme siinä paljon käytännön vinkkejä miten aloittaa itsensä työllistäminen. Tee myös oma myynti-ilmoitus Kyvykäs-markkinapaikkaan, jotta olet heti asiakkaiden tavoitettavissa. Kun saat ensimmäisen asiakkaan, selvitä miten voit laskuttaa häntä käyttäen laskutuspalveluita. Kun asiakkaita alkaa olla enemmän, kannattaa perustaa toiminimi.

Pienimuotoinenkin yrittäjyys on oiva keino itsensä työllistämiseen. Se voi jäädä sivutoimiseksi lisätuloksi, tai mistä sen tietää, vaikka yrityksesi menestyisi ja tekisit siitä uran itsellesi! Aina kannattaa yrittää!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

7.3.2018

Palkan maksaminen keikkatöistä laillisesti voi olla...

Tarjoatpa sitten lastenhoitoapua, koiran ulkoilutusta, siivousapua tai lumitöitä, täytyy sinun huolehtia työn...

27.3.2018

Mitä opiskelijan pitää tietää keikkatyöstä?

Oletko harkinnut keikkatöitä tai itsesi työllistämistä opintojen ohessa, mutta mietit mitä sinun tulee ottaa...

9.1.2018

Missä vaiheessa toiminimi kannattaa perustaa?

Kun alat harjoittamaan liiketoimintaa, on tarpeellista miettiä milloin oma toiminimi kannattaa perustaa. Toiminimen...

1.1.2018

Yrittäjäksi helposti ilman rahaa

Vielä muutama vuosi sitten yrittäjäksi ryhtyminen oli monella tapaa haastavaa. Ennen kuin omaa liikeideaa pystyi...

Kirjoita kommentti

%d bloggaajaa tykkää tästä: