Share this post

Vielä muutama vuosi sitten yrittäjäksi ryhtyminen oli monella tapaa haastavaa. Ennen kuin omaa liikeideaa pystyi edes testaamaan markkinoilla, täytyi vähintään perustaa yritys, hankkia kirjanpitäjä ja alkaa vimmatusti markkinoimaan omaa osaamistaan. Tänä päivänä yrittäjäksi on mahdollista ryhtyä alle tunnissa, ilman pennin penniä.

Yrittäjäksi alle tunnissa

Nopein tapa ryhtyä yrittäjäksi on myydä palveluita. Ensimmäinen askel on tiedostaa mitä taitoja sinulla on, joilla voisit tienata rahaa. Saatat esimerkiksi olla hyvä pyöränkorjaaja, renkaidenvaihtaja, siivooja, lastenhoitaja, personal trainer tai valokuvaaja. Jos sinulle ei ole vielä kristallinkirkkaana mitä taitoja voisit myydä, voit saada ideoita lukemalla artikkelimme aiheesta täältä. Aloittaessa ei edes tarvitse olla alan rautainen ammattilainen, jos hinta on kohdillaan.

Kun tiedät millä taidoillasi voisit ansaita, luo profiili kyvykäs.fi -palveluun. Profiilin ja listauksen luomiseen menee muutamasta minuutista tuntiin, riippuen siitä kuinka hyvä olet kirjoittamaan myyntitekstiä. Profiilin luotuasi olet jo asiakkaiden tavoitettavissa ja saatat saada ensimmäisen tilauksen jo samana päivänä. Näkyvyyden lisäämiseksi kannattaa markkinoida omaa profiilia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja sopivilla keskustelupalstoilla. Mitä useammassa paikassa profiilisi näkyy, sitä helpompi asiakkaiden on sinut löytää.

Laskuta asiakasta laskutuspalveluja hyödyntäen

Ensimmäisiä asiakkaita voit laskuttaa laskutuspalveluja (esim. ukko.fi ja eezy.com) hyödyntäen.  Niitä voi käyttää kuka tahansa yksityinen henkilö ja niiden käyttäminen on tehty niin helpoksi, että käytännössä ei ole edes välttämätöntä perehtyä niihin tarkemmin ennen kuin olet saanut ensimmäisen asiakkaan, jota laskuttaa.

Laskutuspalveluiden etuna on se, että et joudu perustamaan omaa yritystä, mutta asiakas saa laskun yrityksen (eli laskutuspalvelun) nimissä. Koska laskuttajana on yritys, asiakkaan ei tarvitse solmia myyjän kanssa työsuhdetta.  Lisäetuna on se, että, koska laskun lähettäjänä on yritys, asiakas voi saada kotitalousvähennystä tehdystä työstä.  Heille, joille laskutuspalvelut eivät ole entuudestaan tuttuja, lyhykäisyydessään ne toimivat näin:

  1. Rekisteröidyt laskutuspalvelun käyttäjäksi. (Tee tämä ennen keikkaa, jotta vakuutusasiat ovat kunnossa)
  2. Kun työ on suoritettu, kirjaudut uudelleen laskutuspalveluun, jossa laadit asiakkaalle laskun.
  3. Laskutuspalvelu lähettää laskun asiakkaan sähköpostiin.
  4. Asiakas maksaa laskun ja rahat siirtyvät laskutuspalvelulle.
  5. Laskutuspalvelu maksaa verot ja vakuutukset puolestasi, sekä ottavat palvelumaksun (yleensä 5% laskun verottomasta summasta).
  6. Laskutuspalvelu siirtää loput rahat tilillesi. Tämä raha on kokonaan käytettävissäsi, ellet tienaa yritystoiminnallasi yli 7500€ vuodessa. Jos tienaat, sinun täytyy huolehtia itse eläkevakuutusmaksuista.

Jos tienaat laskutuspalvelun ja/tai yrityksen kautta alle 7 656,23 € vuodessa (v. 2018) sinun ei ole pakko hankkia eläkevakuutusta (YEL). Toisin sanottuna, kaikki laskutuspalvelusta tuleva raha jää sinun käytettäväksesi, mutta eläkettä ei myöskään kartu. Voit lukea lisää eläkevakuutuksesta täältä.

 

Laskutuspalveluiden haasteet

Laskutuspalveluiden, kuten ukko.fi ja eezy.com, käyttö ei ole verotuksellisesti paras vaihtoehto. Tämä johtuu siitä, että et voi vähentää kaikkia liiketoimintaan kuluvia menoja. Esimerkiksi jos olet DJ ja ostat uudet levysoittimet, hintaan sisältyy alv-vero, joka on 24% tuotteen hinnasta. Jos sinulla on oma yritys, vero on vähennyskelpoinen, eli käytännössä saat sen takaisin verottajalta. Jos käytät laskutuspalvelua, tämä ei ole mahdollista. Näin ollen maksat hankinnoistasi enemmän.  Laskutuspalveluiden toinen ongelma on se, että et voi hyötyä alv-huojennuksesta. Tämä on merkittävää, etenkin jos tarjoamasi palvelu on alv-velvollinen ja tarjoat palveluitasi alle 10 000 € vuodessa. Jos laskuttaisit oman yrityksesi kautta, sinulle jäisi alv-osuuden verran enemmän käteen. Laskutuspalvelua käyttäen alv on maksettava verottajalle, vaikka laskuttaisit asiakas vain euron. Käytännössä jos laskutat noin 10 000€ vuodessa, kyseessä on tuhansien eurojen menetys.

Hyvä vaihtoehto laskutuspalveluille

Aloittavalle yrittäjälle hyvä vaihtoehto laskutuspalveluille on ryhtyä OP-kevytyrittäjäksi. Heidän kauttaan saat Y-tunnuksen ilmaiseksi ja hoidat asiakkaiden laskutuksen ja kirjanpidon sähköisesti heidän palvelun kautta. Heidän laskuista veloittama 5% palvelumaksu on pieni kustannus siihen nähden, että hoitaisi kirjanpidon itse tai teettäisi sen kirjanpitotoimistossa. OP-kevytyrittäjyys voikin olla hyvä vaihtoetho etenkin heille, joilla vuotuinen liiketoiminta on noin 2000-10 000€.

Laskutuspalveluihin verrattuna negatiivinen puoli OP-kevytyrittäjyydessä on se, että verottajan silmissä olet yrittäjä. Pahimmassa tapauksessa tämä voi tarkoittaa sitä, että vaikka yritystoiminta jää pieneksi, voit jäädä työttömyystuen piirin ulkopuolelle. Näin ei kuitenkaan ole mikäli pystyt osoittamaan, että liiketoimintasi on sivutoimista. Esimerkiksi jos olet harjoittanut liiketoimintaa usean kuukauden ajan palkkatyön sivussa, työttömyystuen piirin ulkopuolelle joutumista voi välttää. Kannattaa kuitenkin selvitä asiaa tarkemmin TE-toimiston kautta, ennen kuin siirryt laskutuspalvelun käytöstä yrittäjäksi.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

7.3.2018

Palkan maksaminen keikkatöistä laillisesti voi olla...

Tarjoatpa sitten lastenhoitoapua, koiran ulkoilutusta, siivousapua tai lumitöitä, täytyy sinun huolehtia työn...

9.1.2018

Missä vaiheessa toiminimi kannattaa perustaa?

Kun alat harjoittamaan liiketoimintaa, on tarpeellista miettiä milloin oma toiminimi kannattaa perustaa. Toiminimen...

6.8.2018

Työllistä itsesi: 10 helppoa yritysideaa!

Suomessa on paljon tekemätöntä työtä, joihin voit päästä käsiksi samalla työllistäen itsesi. Taidoistasi...

19.3.2018

Mitä työttömän pitää tietää itsensä...

Moni työtön harkitsee itsensä työllistämistä yrittämällä, ja se onkin loistava vaihtoehto! Monien työttömien...

27.3.2018

Mitä opiskelijan pitää tietää keikkatyöstä?

Oletko harkinnut keikkatöitä tai itsesi työllistämistä opintojen ohessa, mutta mietit mitä sinun tulee ottaa...

Kirjoita kommentti

%d bloggaajaa tykkää tästä: